Bővebb információ kérhető itthttp://www.epiteszmernok-tervezo.hu/gx-design-studio

Tetőkert

Az épület tetején elhelyezett kert nem mai találmány. Szemirámisz függőkertje i.e. 600 körül létezett Babilóniában, ahol Nabukodonozor király a feleségét akarta megajándékozni a kerttel, aki szülőföldje zöld vidékei után sóvárgott. A kert egy építmény tetején volt elhelyezve és valószínű, hogy öntözését gépekkel oldották meg.

Zöldtető és tetőkert

A két fogalom nagyon közel áll egymáshoz, így sokszor egymás szinonimájaként is használják. Józanésszel is kitalálható, hogy minden tető, ami növényzettel rendelkezik, az zöldtető. Ami meg emberi ott-tartózkodásra alkalmas, az meg tetőkert. Használatuk szempontjából van különbség a kettő között, szerkezetében, növényalkalmazásában nincs.

Tetők, amire zöldtető építhető

Kezdetben csak síktetőre tudtak építeni tetőkertet. Jelenleg csak az alkalmazott technológia, a tető lejtésszöge és a pénztárcánk szabja csak meg, hogy hol lehet tetőkertet építeni. Két fontos dolog, amit figyelembe kell venni: tetőszerkezet és növényzet.

Szerkezet

A tetőszerkezet esetében egyformán meghatározó, hogy milyen terhelést képes elviselni a szerkezet, valamint milyen maga a szerkezet. Az első a tetőre nehezedő termőközeg, növényzet, valamint a visszatartott víz, hó súlya miatt fontos. A másik pedig a hő, víz szigetelés és szellőzés szempontjából.

Növényzet:

A meredek tetőhajlás nem csak a termőközeg rögzítésének problémáját vonja magával, hanem a növényzet növekedésének is egy újabb korlátozó tényezője. A hajlásszög miatt kialakulhat a növények számára kedvezőtlen tetőfelület is, ahová kevesebb fény jut. Ezeken a felületeken a fényigényes tetőkerti növények kevésbé fognak fejlődni. A meredek felszínről pedig könnyebben lemossa a víz, vagy lefújja a szél a növényeket.

Tetőkert célja

Reprezentatív céllal elsősorban olyan helyeken alakítanak ki tetőkerteket, ahol nincs más lehetőség kert építésére. Ilyenek pl. a szállodák legfelső szintjeinek lakosztályai, ahonnan kitűnő kilátás nyílik a városra, de közben a kevésbé szép gépészeti térre is. Itt lehet megemlíteni az irodák tetőtéri tárgyalótermeit, galérialakások teraszait, vagy akár kórház és más intézmények legfelső szintjeit is.

A zöld növényzet látványa kedvezően hat az ember közérzetése, nyugtató, pihentető hatású. Ebből fakad az esztétikai értékkel való felruházása a tetőkerteknek, vagyis szépnek találjuk, de mindenesetre szebbnek, mintha egy kavicsmezőt kellene néznünk.

Zöldtető növényei

A tetőkert növényei a tetőkert termőközegének vastagságától és a vízellátásától függően széles skálán mozoghatnak. A sekély termőközeg és a gyér vízellátás az ellenálló növényeknek elegendő, míg az akár 2 m-es termőközeg vastagság már fák ültetésére is alkalmas. A kitettség miatt szinte kivétel nélkül minden alkalmazandó növénynek valamilyen szélsőséget el kell viselnie. Ez lehet vízhiány, vízzel való fedettség, mélyárnyék, napnak kitettség, stb.

Alacsony növényzet minden tetőkerten elképzelhető. Ezek nagy számban telepítendők, kevésbé érzékenyek a lemosódásra, vagy a szélelhordásra. Funkciójuk a felszín szőnyegszerű takarása. Ide az igénytelen szárazságtűrő fajoktól kezdve az alacsony, terülő cserjékig, vagy kúszónövényekig nagyon sokféle növény képzelhető el. Előnyük, hogy sekély termőközeg mellett is alkalmazhatók.

Középmagas növényzet elsősorban cserjékből áll, de egyes magasra növő szárazságtűrő pozsgás fajok is szóba jöhetnek. Sokkal érzékenyebbek a lemosódásra és szélkárokra, így csak megfelelő termőközeg mélység mellett és szélárnyékba használhatók. Ezek öntözéséről már gondoskodni kell.

Magas növényzet nagytermetű cserjékből és kistermetű fákból áll. Legfontosabb a megfelelő termőközeg mélység és az öntözés megléte. Szinte kivétel nélkül külön szerkezetek segítségével gondoskodni kell a szélkár elleni védelemről.

Szinte minden tetőkert más. Ezért van szükség a várható klimatikus viszonyok ismeretében külön megtervezni a növényalkalmazást. A fajok kiválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hogy milyen fenntartás várható.

Tetőkert fenntartása

Többnyire ez a fontos információ sikkad el, amikor valaki tetőkertet szeretne. Minden tetőkert igényel fenntartást. Többnyire ez a fenntartás gyomirtásból és karbantartásból áll. Itt kell megjegyezni, hogy vannak olyan különleges tetőkertek, amik elvileg nem igényelnek fenntartást. Azért elméletileg, mert a tetőszerkezetet károsító növények, pl.: felnövekvő facsemete eltávolításáról így is gondoskodni kell.

A mesterséges növénytársulás fenntartása érdekében a szél, vagy madarak által szállított növényi magvakból kikelő növényeket el kell távolítani. Az elgyomosodás tönkreteheti a vízelvezető rendszert, illetve  allergén fajok telepedhetnek meg.

A karbantartás főleg a túlfolyók, víztelenítők, szigetelés valamint az öntöző ellenőrzését és szükség szerinti javítását jelenti. A megfelelő gyakorisággal és körültekintéssel végzett karbantartás csökkenti a karbantartásra fordítandó időt is.

Zöldtető csoportosítása

Először is, hivatalosan az a felület zöldtető, amit legalább 60%-ban növényzet borít és a felszíne alatt 1,5 m-en belül födém található.

Extenzív zöldtető:

-         Sekély, 8-15 cm ültetőközeggel rendelkezik

-         Ideiglenes öntözést kap

-         Szárazságtűrő növények borítják

Intenzív zöldtető:

-         Mély, 30-150 cm ültetőközeggel rendelkezik

-         Rendszeres öntözést és tápanyagutánpótlást kap

-         Rendszeres fenntartást igényel

-         Talajfelszíni kertek növényállományával rendelkezik

Félintenzív zöldtető: /Tulajdonképpen a fenti kettő keveréke/

-         20-30 cm vastag ültetőközeggel rendelkezik

-         Időszakos öntözést kap

-         Ellenálló növényzet borítja

Zöldtető előnyei

  •  Műszaki előnyök:

-         A szigetelő rétegekre ható káros UV sugárzást elnyeli.

-         A jelentős napi és éves hőingadozást csillapítja, csökkenti a dilatációs mozgásokat, így növeli a szerkezet élettartamát, csökkenti az öregedését.

-         Javítja a hőszigetelést és az épület hőgazdálkodását.

-         A hulló csapadékot visszatartja és csillapítja annak elfolyását, ezzel javítva a csatornahálózat működését.

-         Bizonyos termőközeg vastagság mellett számítani lehet zajszigetelésre is.

  • Ökológiai előnyök:

-         Az inaktív tetőfelület biológiailag aktívvá válik, így pótolva az épület által elfoglalt földfelület produktivitását.

-         Jelentős pormegkötő képességgel rendelkezik.

-         Mikroklimatikus hatása javítja a környezete klimatikus viszonyait.

-         Vízmegtartó képessége javítja a terület vízgazdálkodási peremétereit.

-          Biológiailag produktív felülete biomassza- és oxigén termelő.

-         Kedvező mentális hatást gyakorolnak emberi környezetükre.

  • Esztétikai előnyök:

-         Unalmas tetők élettel és színekkel telikké válnak.

-         Kedvezőbb városképi hatás

-         Ingatlan értékét növelő tényező

Homlokzati zöld

Igazából nem itt lenne a helye ezeknek a zöldfelületi megoldásoknak, de alkalmazhatóságuk okán célszerű itt is említést tenni róluk. Főleg futónövényekkel alkalmazzák. Szükség van egy talajfelületre, amiből a növény be tudja futni a falfelületet. Erre többnyire elég egy dézsa, vagy növénykazetta. A futtatás történhet gyámszerkezeten (pl. falra rögzített hálón, vagy rácson), vagy magán a vakolaton, falon. A tetőkertek kiegészítésére alkalmas megoldások széles tárházát nyújtja. A tetőkert melletti homlokzatok, vagy párkányok is eltakarható ezekkel, de megfelelő gyámszerkezettel a tetőn elhelyezet gépészet is elfedhetők.

Bővebb információ kérhető itthttp://www.epiteszmernok-tervezo.hu/gx-design-studio