Favázas könnyűszerkezetű családi ház tervezés

A könnyűszerkezetes családi házak, gyorsházak tervezése során a rétegfelépítés nagyjából minden rendszernél megegyezik. A vázszerkezet felállítása után a külső oldalt OSB lemezzel burkolják, majd belülről elhelyezik a szálas hőszigetelést (általában 10-15 cm), majd fólia, és a gipszkarton következik. Ezt már csak a hézagoknál glettelni és festeni kell. Kívülről régebben egyszerűen levakolták a családi házakat, újabban viszont kap még egy polisztirolhab hőszigetelő réteget.

Fontos szempont a tervezés végzésekor, könnyűszerkezetes ház építésekor, hogy csak bevizsgált szerkezeteket és anyagokat építtessünk be a családi házba, mivel az Országos  Tűzvédelmi Szabályzat értelmében csak olyan könnyűszerkezetes családi ház kaphat építési és használatbavételi engedélyt, mely olyan technológiával és szerkezetekkel épül, melyek ÉME (Építési Műszaki Engedély) számmal rendelkezik, és akkreditált intézet bevizsgálta őket! Ez azért is nagyon fontos szempont a tervezés során, mert a legújabb szabályozások szerint, csak akkor kaphat egy könnyűszerkezetes családi ház használatbavételi engedélyt, ha rendelkezik ÉME engedéllyel. Ennek hiányában eleshetünk az állami támogatásoktól, hiteltől, és a végén a földhivatalnál sem fogják bejegyezni a házunkat.

A könnyűszerkezetes családi ház tervezés alapvetően kétféle szempont alapján történik: összeépíthetik őket gyárban előregyártott elemekből, panelekből, illetve lehetnek a helyszínen összeszereltek.

Készház a gyárban előre legyártott elemekből épülő családi ház, melyet egyedi tervezés, vagy típustervek alapján készítenek, és a helyszínen egy nap alatt összeszerelnek. Ezek szinte mindegyike rendelkezik ÉME engedéllyel, általában külföldön gyártják őket, de vannak már haza gyártócsarnokok is.
Bár a készházak ára magasabb, de nagy előnyük, hogy nagyon pontosak, extra minőséget képviselnek, minőségbiztosított szárított fával dolgoznak, megbízható gyártói háttérrel rendelkeznek, és több évtizedes tapasztalat áll a technológia mögött.

A helyszínen ácsolt könnyűszerkezetes családi ház tervezés szinte pont a fentiek ellenkezőjét képviseli. Az ilyen családi ház általában nem rendelkezik ÉME engedéllyel, sokszor nem megfelelő technológiát, csomópontokat alkalmaznak az építés során, és a legtöbbször úgy tudják elérni az alacsonyabb árat, hogy nem szárított fával dolgoznak, ami később óriási vetemedések, repedések formájában bosszulja meg magát.

Hátrány még a könnyűszerkezetes családi ház tervezés esetében, hogy egy esetleges eladás esetén értékcsökkentő dolog, hogy a közvélemény nem értékeli még eléggé a könnyűszerkezetes házakat, azokat alacsonyabb műszaki értékűnek tartja, emiatt akár több milliós is lehet a veszteség eladás esetén egy azonos helyen levő, azonos nagyságú téglából épült családi ház értékéhez képest.

Könnyűszerkezetes családi ház; csekély a hőtároló tömeg

A hőtároló tömeg tervezés arra szolgál, hogy meleg időben kellemes klímát biztosítson a családi ház belsejében, és a belső tereket ne engedje felmelegedni, hideg időben viszont tárolja a fűtéssel keletkezett meleget, és nem hűl ki olyan könnyen a családi ház. Emiatt nyáron nagyon könnyen 30 fok fölé is mehet bennük a hőmérséklet (ez függ attól is, hogy milyen az árnyékolás), télen viszont előny lehet a gyors felfűtési lehetőség. Emiatt sokszor ajánlják téli szállásokhoz, síházakhoz, mivel nem kell napokkal előbb befűteni a kellemes hőmérséklethez, hanem pár óra alatt kellemes klíma alakul ki a házban. Amerikában, ahol tömeges a könnyűszerkezetes családi ház tervezés, az alacsony energiaárak kompenzálják ezt a problémát a tervezés során; a családi ház klimatizálva kell hogy készüljön. Ez a probléma már tervezés során megoldható plusz hőtároló tömeg választásával a padlóba, belső falakba. 

Fém könnyűszerkezetes családi ház tervezés

A könnyűszerkezetes megnevezés egy családi ház építési technológiát jelöl. Külön tartóváz készül, amit száraz - szögelős, csavarozós technológiával vagy a helyszínen, vagy egy gyárban szerelnek össze. A legfőbb érv mellette a gyors elkészülés, ezért egyes fajtáit gyorsháznak is szokták hívni. Ha jó minőségben történik az ilyen típusú családi ház tervezés, akkor ez a családi ház típus sem olcsóbb mint egy hagyományos téglaház. A könnyűszerkezetes családi ház építéskor nem kell száradási idővel számolnunk, így az elkészülés 2-4 hónap szokott lenni technológiától függően.

A könnyűszerkezetes családi ház szerkezete alapján faszerkezetes és fémszerkezetes házakra bonthatjuk. A fémszerkezetes házak jelentik az egyik legmodernebb építési technikát, mely az 1940-es években jelent meg, rendkívül népszerű Amerikában, a Skandináv országokban, és Japánban is, és világszerte egyre inkább terjedőben van. Az épület statikai alapját a  krómacél fémszerkezet alkotja, melynek közeit réteges falszerkezet tölti ki, amely eleget tesz minden vele szembe támasztott követelménynek.

Fémszerkezetes családi ház tervezés során a kínálatot részletesen megvizsgálva azt tapasztaljuk, hogy gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával van dolgunk, a különböző gyártó-, forgalmazó- illetve kivitelező cégek versenyében. Elsősorban az árajánlat miatt érdemes alaposan szétnézni a piacon. A fémszerkezetet hidegen hengerelt, horganyzott U acél és C acél profilokból áll. A horganyzott acél nem rozsdásodik, felülete ellenáll a savaknak, lúgoknak, vegyszereknek. Mechanikai sérülésekkel szemben is ellenálló. A főfalak váza 14-15 cm széles. Ezekben a szendvicsfalakban fémvázat 14-15 cm vastag kőzetgyapot tölti ki. A vázszerkezet félig mobil: a főfalak nem, de a 9 cm-es belső közfalak igény esetén áthelyezhetőek.

Az ilyen szerkezetű családi ház tervezés során az általános rétegrend a következő: A teljes felületre - tehát a fémszerkezetet is takarva - faháncslemez (OSB lap) kerül, majd a külső szigetelés és a vakolás. A belső oldalra gipszkarton borítás kerül, erre jön a párazáró fólia, majd még egy réteg gipszkarton, amit festenek vagy tapétáznak. Közfalak esetében a fal két oldalára - fólia nélkül - egy-egy réteg gipszkarton kerül, ami megkapja a végleges kikészítést (festés, tapéta).

A fémszerkezetes családi ház előnyei

Ezzel az építési technológiával választott családi ház tervezés előnyei; A vékony falvastagság miatt jelentősen növekszik a hasznos alapterület,  a különbség a hagyományos épülethez képest a 10%-ot is elérheti, azaz 100 m2-en 10 m2 nagyobb területtel rendelkezünk. Mivel előregyártott elemből épül a családi ház, ezért az építés inkább csak szerelés: nem kell nagy felvonulási terület, kicsi a szerszámigény, nincs technológiai szünet. Az építés gyors és folyamatos, az időjárástól szinte alig függ. A szerkezet mobil: a belső falak szükség esetén könnyen átrendezhetők.

Gyorsházak

Könnyűszerkezetes családi ház esetén csak az alapozás időjárás függő, a későbbi száraz építési munkák többsége független az időjárástól. Minél jobban előkészítették az elemeket a gyárban annál inkább. Tehát a nagy elemes gyorsházak a legkevésbé időjárás függőek. Emellett a legfőbb erényük, hogy nincs száradási idő, tehát az ősszel vagy télen épült könnyűszerkezetes családi ház azonnal költözhető, gyorsan felfűthető.