Az építési előírások folyamatosan változnak. Ez érinti a épület engedélyezését vagy bejelentési kötelezettségét, illetve ezek szükségességét.

Tervezés, terveztetés szükségének felmerülésekor mindenképpen érdeklődjön aktív építész tervezőtől a szükséges és elégséges terv dokumentációk tartalmáról.

GX Design építész tervező, építési ellenőr, műszaki tanácsadó Stúdió

Építész tervező, építési műszaki ellenőr tanácsadás: +36 20 429 5712

 

 A 7 legfontosabb pont, hogyan spórolhat pénzt, időt, energiát, úgy, hogy milliókat takarítson meg a ház megvalósításakor:

1. Ha lehet már a telek kiválasztása előtt találja meg építészét, műszaki ellenőrét!

Ez természetesen nem csak telek, hanem ház és lakás vásárlására is vonatkozik. Egy jó szakember, egy építész, műszaki ellenőr, szakértő tisztában van a műszaki és építési jogi lehetőségekkel is, és jóval többet lát, mint egy laikus.


2. Tisztázni kell a helyileg érvényes építési előírásokat. – Már ehhez is szakemberre van szükség! Az építési hatóság szóbeli tájékoztatása általában nem teljes körű és nem kötelezi őket semmire. Sajnos még az sem elég ha a tájékoztatást írásban adják, mivel előszeretettel hivatkoznak a helyi előírások gyors változására. Az előadók se tudják sokszor mi változott éppen meg. Ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció a hatóság és az építész szakember között. Ellenkező esetben csak egy drágább megoldás; minimum egy elvi építési engedély tisztázza egyértelműen a beépítési előírásokat, ami mint határozat az építési hatóságot is kötelezi.

3. Tisztázza, ellenőrizze a megvásárolandó ingatlan jogi és műszaki állapotátFriss tulajdoni lap kiváltásával kideríthető például: Kik valójában a tulajdonosok, van e teher az ingatlanon, haszonélvezeti, vagy szolgalmi joggal terhelt e, van –e rajta bármilyen forgalom korlátozás, elővételi jog?

4. Váltsa ki, nézze meg az ingatlan helyszínrajzát is! Legtöbb esetben nem a valóságos állapotot tükrözik, hiányosak, ami akár jelentős plusz költségeket is eredményezhet. Fontos ellenőrizni a beépítési előírásokon kívül például hogy a telekhatárok pontosan lettek e kimérve, a szomszéd épületei nem lógnak e bele a védőtávolságokba, vagy a kerítés nem lóg e a mi telkünkre. Gyakori hiba, amikor a saját vagy a szomszédos telek épületei nincsenek, vagy csak részben vannak feltüntetve a helyszínrajzon. Ha ezeket nem tisztázódtak lehetőleg már az előző tulajdonossal a végleges szerződés aláírása előtt, jelentősen korlátozhatja az építkezést, a tervezési folyamatot, térben, időben, anyagilag egyaránt, és ez több millió Forintos plusz költséget is jelenthet!

5. Milyen legyen a telek formája, mérete? Már a telekvásárlás előtt legtöbbször mindenkinek van egy képe arról, hogy körülbelül milyen házat szeretne építeni. Valójában a telek határozza meg, hogy ez az álom megvalósítható e. Ezért mindenképpen építész szakember bevonására van szükség. Példák a jó tanácsokból: Lehetőleg ne vegyen: túl keskeny, túl hosszú, túl meredek, vagy túl különleges formájú, pl. háromszög alakú telket

A legjobb amit tehet; ha nem biztos a dolgában, nézesse meg építész szakemberrel a lehetséges telket a végső döntés előtt!

Csak olyan telket vegyen például ahol az elő, oldal, hátsókertek, védőtávolságok előírásainak betartása után még használható összefüggő kert, zöldfelület is marad, ahol járművel is lehet közlekedni, a személy és a teher szállítás is könnyen megoldható.

6. Hol és milyen minőségű legyen a telek? A formáján kívűl fontos a telek fekvése, tájolása is, és az is, hol helyezkedik el. Ha jó helyen és jól építkezel, már csak pl. a telekhez jól megtervezett épületből kitárulkozó panoráma  is, a befektetett pénzt megduplázhatja a megépítés pillanatában! Csak olyan telket vegyen amin több irányba jól tájolható az épület, azaz jól megtervezhető a benapozás, ezzel nem csak kivitelezési, de üzemeltetési (fűtés, hűtés) költségeket is spórolhat.

Ugye nem akarja, hogy ha el kell adnia valamiért a házát, az felét érje annak, mint amennyiért felépítette? Ehhez is minél előbb be kell vonni az építészt, pontos tervezési programot készíteni, utána járni a kiválasztott terület rövid, közép, hosszú távú fejlesztési terveinek.

Már a telekvásárlásnál eldőlhet; milliókat takarít meg, vagy költ el fölöslegesen!

Amitől elfolynak a milliók:

  1. 1. Ha a telek feltöltött, vagy felhagyott bánya terület felett vagy közelében van komolyabb alapozási feladatokra, és még több épületmozgásra számíthat.
  2. Ha túl meredek a telek akkor legtöbb esetben több millióval többet fog költeni a ház felépítésére, mint azt egy enyhe lejtésű, vagy közel sík telken tenné.
  3. Ha az épület nem tájolható ideálisan (tehát hogy télen minél jobban besüssön a nap a megfelelő helyekre, nyáron pedig megfelelő árnyékolást kapjanak a fontos helyiségek) nem csak gazdasági (kivitelezési és üzemeltetési költségek) de élettani, lélektani hatásai is vannak, ugyanis az egészséges élet alapvető feltétele a szükséges napfény és világosság. Az épület jó tájolása természetesen nagyon sok tényezőtől (telek fekvése, lejtése, körülvevő környezet, szomszédos épületek, nyílászárók kialakítása, méretezése…) függ.
  4. Ha túl vizenyős a telek, és magasan van a talajvíz, könnyen speciális alapozásra, vízszigetelésre, utakra és közmű vezetékekre, bekötésekre lesz szükség, melyek természetesen drágább megvalósítást eredményeznek.

7. Összefoglalva: Végleges adásvételi szerződést csak akkor kössön, ha az első 6 pontot jól átrágta! Tehát ismétlés a tudás anyja; vissza az 1. lépéshez! – Megvan már az építésze, és műszaki ellenőre? Csak akkor foglalózzon, ha tényleg biztos a dolgodban!

Az ördög sajnos az apró részletekben lakik, és semmiképpen sem szeretnénk hogy utólag kelljen Öntől is ilyeneket hallanunk (ahogy sajnos gyakran van benne részünk): „ha én ezt tudom, bárcsak megkérdeztem volna inkább egy szakembert…”

Még +7 nagyon fontos pont, hogyan spórolhat pénzt, időt, energiát, úgy, hogy milliókat takaríthasson meg a ház megvalósításakor:

+1. A jó Tervezési Program mindennek az alapja! A jó, pontos tervezési program meghatározása nélkül, egy kiváló építész is csak olyan házat tervez, ami nem elégít ki teljesen és tökéletesen minden személyes igényt, nem érzi magát igazán otthon benne, és amit hamarosan eladásra kerül. Bár sok tapasztalatot tudhatunk a hátunk mögött, és általában okos, nagy tudású emberekkel volt dolgom, nem találkoztam még olyan megbízóval aki a saját háza tervezési programját megfelelő építész szakember segítsége nélkül jól össze tudta volna állítani.

Mi ebben sokat segítünk! - Mint építész, a beszélgetések, a vázlattervek során, a családi ház tervezés folyamatában tisztázzuk a tényleges vágyakat, álmokat és harmonizáljuk a mindennapi működéssel. Ezek megvalósításához milliókat érő tanácsokat adunk.

+2. Az alapos, körültekintő, folyamatosan egyeztetett és fejlesztett vázlattervekkel egy jó építész már milliókat takaríthat meg a tervezés fázisában. – Hagyjon rá elég időt! – Az idő ilyenkor Önnek dolgozik! Egy – két héten nem múlhat az élete hátralévő része. Sőt! Ahogy minden telek egyedi és speciális, egyikre sem adaptálható egy az egyben egy típusterv. Ha például a telek mérete miatt meg is felelne, a tájolása és fekvése miatt már valószínűleg nem. És az egyedi igényekről, előírásokról még nem is beszéltünk.

Ne bízzon meg a kész típustervekben! Bárki tud gyorsan tervet adni (pl. fiókból, katalógusból, újságból kinézve), – De az biztosan nem az Ön háza lesz!

Ez nem virágvásár tetszés alapján, 1-2 ezer forintért! Egy kisebb családi ház is 25-30 Millió Ft!. Lehet, hogy Önnek is megér egy jó vázlatterv 1-2 hét várakozást? Pláne ha ezzel milliókat takaríthatsz meg, és a használatát is Rád kell szabni?

+3. Az építési hatóságnál, ha kell a főépítésznél kell leegyeztetni a kész vázlatterveket. Ezt természetesen mi szívesen tesszük a háza tervezésével megbízott szakemberként, de a tapasztalatunk az, mindenkinek hasznos ha a megbízó is elkíséri az építészét erre az egyeztetésre.

+4. Nyugodtan árulja el a rendelkezésre álló keretet az építészének már a tervezési program készítésénél! Ha a ház tervezése közben nem tudjuk, miből gazdálkodhatunk, akkor nehéz lesz megmondani elég lesz e a rendelkezésre álló összeg az elkészített terv megvalósításra. Ha olyan építésze van, akit ez a családi ház tervezés leg elején nem érdekel, és folyamatosan nem tartja ezt szem előtt, az nagyon drágán tervez. Ilyenkor a házad sok millióval meg fogja haladni az eredetileg Ön által tervezett pénzügyi kereteket. – Így lesz az olcsó építész; drága jó ember.

+5. A ház szükséges és elégséges alapterületének meghatározása! Minden plusz négyzetméter, kb. 200 e.Ft/ m2 –el emeli a beruházási költséget! Ne az ismerősödnek, szomszédodnak,  ismerősödnek higgyen, aki elmondása szerint 5 éve ennél jóval olcsóbban hozta ki. Bízzon inkább szakemberben, aki tisztában van egy elfogadható minőség minimálisan szükséges aktuális bekerülési költségével.

+6. Ha az építész nem vállalja a hivatali ügyintézést és Önnek kell ezt megtenni, akkor komoly gondban van! – Jobb ha olyan építészt keres, aki segít eligazodni a jogszabályok dzsungelében is! Nálunk természetes, hogy felvállaljuk az időigényes építési, mérnöki, szakmai jogi ismereteket igénylő ügyintézést. Mi elintézzük a jogerős építési engedélyt. Így Önnek csak a postást kell várnod kényelmesen.

+7. Ha a tervezésnél még nem is, A kivitelező versenyeztetésénél és kiválasztásánál már mindenképpen legyen Önnek saját műszaki ellenőre! A megfelelő szakember minden olyan fontos teendőre figyel és elintézi, mint például: Az építkezés csak jogerős építési engedély birtokában kezdhető meg! Szükséges bejelenteni az építkezés megkezdését, mert e nélkül is engedély nélküli építési tevékenységet folyik, melynek büntetési tétele 100 ezres, milliós nagyságrendű is lehet. Ha az építési engedély lejárt és nem hosszabbította meg, akkor újra kell kérni, ami a plusz költségeken kívül, egy sereg más problémát is hozhat.

Ne felejtse!: A Műszaki Ellenőr teljes jogkörrel képviseli az Ön érdekeit, az Építési kivitelezővel és alvállalkozóival szemben. – Nem keverendő össze a Felelős Műszaki Vezetővel! – Ő a kivitelező embere, kvázi ő az építésvezető, azaz a kivitelező vállalkozó érdekeit képviseli és nem az Önét! – Tehát az Ön legfontosabb embere az Építész és Műszaki Ellenőr!

A Műszaki Ellenőr segít kiválasztani a megfelelő kivitelezőt a ház felépítéséhez. - Ellenőrzi a szakszerűséget és a teljesítést. – Vigyáz a pénzedre, az építés minőségére, a garanciák teljesülésére. – Az Ön érdekeidet képviseli egészen az építkezés befejezéséig, és azon túl is.

Még több infóért keresse bátran! :  www.epiteszmernok-tervezo.hu

+36 20 429 5712

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.