Az építés előtt, alatt, valamint később, az épület üzemeltetés alatt felmerülő kérdések és problémák megoldására szakembereink bármikor ügyfeleink rendelkezésére állnak szakvélemény, tanácsadás, felmérés terén is!

Miért van szükség egy ingatlan műszaki állapotfelmérésre, tanácsadásra, vagy szakértői vélemény készítésére?

Az ingatlanok műszaki állapotfelmérése egy megfigyelésen és szemrevételezésen alapuló műszaki vizsgálat, amely célja objektív vélemény alkotása az ingatlan összes strukturális eleméről és az épület rendszereiről.

Egy ingatlan megvásárlása komoly befektetés. A meglepetések, az épület rejtett hibáinak és a nem várt nehézségek felmérése, előfordulásának csökkentése érdekében Önnek minél többet kell tudnia a megvásárolandó ingatlan állapotáról. Az épület műszaki állapot felmérés megmutatja azokat az elemeket, amelyek javítást, vagy időszaki vizsgálatot igényelnek. Az állapotfelmérés vizsgálata után jobban megismeri az ingatlant, és megalapozott döntést hozhat.
Amennyiben ingatlant értékesít, az épület műszaki állapotfelmérés segíti abban, hogy időben elvégezzen bizonyos javításokat és gyorsabban értékesítse ingatlanát. A legjobb állapotú ingatlan is hordozhat rejtett hibákat, amelyet a szakértő szem könnyebben észrevesz. Amennyiben a szakértő vizsgálatkor bármilyen műszaki probléma azonosítás történik, ez lényegében nem azt fogja jelenti, hogy Önnek meg kell, vagy nem kell megvennie a kijelölt ingatlant. Ez egy előzetes épületfelmérés, jelzés az ingatlan műszaki állapot vonatkozásában, valamint arról, hogy milyen jövőbeni műszaki kiadások várhatóak. Ez a vételi-eladási árat is befolyásolhatja.

Állapotfelmérés: Az épületszerkezetek egyre bonyolultabbak és ezzel együtt egyre sérülékenyebbek. Minél nagyobb mennyiségű és magasabb színvonalú technika található az épületekben annál nagyobb felügyeletet, karbantartást, gyakoribb felújítást, épületfelmérést igényel. A régi épületeket is egyre nagyobb igénybevételnek tesszük ki, ezért ezeknek is megnő a műszaki karbantartás és ciklikus felújítás igényük. Sajnálatos módon az épületek állagával sok helyen keveset törődnek, csak használják. Ezen változtatni kell, hiszen minden tulajdonosnak alapvető érdeke, hely az épület értéke ne csökkenjen. A tulajdonunkban lévő vagy kerülő vagyoni értékekkel tisztában kell lenni. Egyéb esetekben is fontos az épületfelmérés, a vagyoni érték ismerete. Pl. banki hitelakcióknál, beruházások, felújítások döntéshozatalainál, szakvélemény, műszaki szaktanácsadás, szakértői vélemény készítésekor stb. Fontos az épület állapot ismerete és felmérése az energiatörvények és az ezekhez kapcsolódó adóztatási szabályok szempontjából is. A műszaki állapotfelmérés alapvetően befolyásolja a tulajdonos szándékát abban a tekintetben is, hogy eldöntse az épület optimális élettartamát, azaz döntsön abban, hogy meddig érdemes felújítani, mikor indokolt az ingatlan más irányú felhasználásáról dönteni, esetleg lebontani. Napjainkra ugyancsak jellemző, hogy az épület funkcióját gazdasági megfontolásokból indokolt megváltoztatni. Ezért a műszaki állapotfelmérés sokszor olyan szempontokra is kiterjed, hogy mennyire alkalmas az adott épület új követelmények kielégítésére, milyen beavatkozás, felmérés szükséges, illetve lehetségesek. Az épület szerkezetek műszaki állapot ismerete oly mértékig szükséges, hogy biztonsággal elvégezhetőek legyenek az átalakítások, a modernizálások, vagy az egyszerű felújítások, szükséges állagmegóvások, karbantartások.

Tanácsadás: Ha használt gépjárművet vesz, megnézeti szakemberrel. Ha ingatlant vásárol, akkor se tegyen másként, hiszen még nagyobb értékről van szó, elengedhetetlen egy épület felmérés! Hogy elkerülje a kockázatokat, konzultáljon hozzáértő építésszel! Rengeteg olyan esettel találkozhatunk, amikor utólag derül ki, hogy a frissen megvásárolt épület szerkezetei nem megfelelő műszaki állapot meglétéről tanúskodnak, vagy a kiválasztott telekre az elképzelt épület nem lehet megépíthető. Ez a problémakör könnyedén elkerülhető, ha időben műszaki szakemberhez fordul szakvélemény, tanácsadás, műszaki szakértői felmérés érdekében. Műszaki tanácsadás eredményeként Ön tisztán látja majd az adott ingatlan műszaki állapot szerinti karbantartás vagy felújítás szükségletét, az épület energiafogyasztását, valamint azt, hogy mennyit kell rákölteni az épületre ahhoz, hogy az Ön igényeit maradéktalanul kiszolgálja. Így nem kockáztat az épületfelmérés segítségével, másrészt az észrevételek nagyban segítik majd Önt az épület értékesítésekor az áralku folyamán. Építész műszaki szakember segítségével egy ingatlanvásárlás, felújítás vagy építés egyéb költségeinek töredékért megnyugtató kontrollt kap az ingatlan műszaki állapotáról, és a többszörösét takarítja meg!

Az árak alapterület függvényében változnak, az elvégzendő munkával arányosan;

Épület;

Helyszíni szemle műszaki szaktanácsadással: 50m2-ig 30.000 Ft,   afelett 200m2-ig további 200 Ft/m2  200m2-felett további 100 Ft/m2

m2

ár (Ft)

50-ig

25.000

50-200

25-55.000

200-tól

55.000 <

Épület műszaki felmérés - állapotfelmérés dokumentálás:  50m2-ig 45.000 Ft,  afelett további 350 Ft/m2

m2

ár (Ft)

50-ig

45.000

50-500

45-205.000

500-tól

205.000 <


Az utazási költség vidék esetén 78 Ft/ km.

Az épület / ingatlan vizsgálat ára nagyban függ az ingatlan méretétől és típusától. Ne hagyja, hogy a vizsgálat értéke döntse el, hogy szükséges-e műszaki vizsgálat, felmérés. Az ingatlan értékéhez és az esetleges problémák javításának költségéhez viszonyítva a vizsgálati díj, szakvélemény mértéke elenyésző.

Hívjon bennünket!

Tanácsadás, épület állapotvizsgálat: 20/ 429 5712

Tanácsadás: Ha használt gépjárművet vesz, megnézeti szakemberrel. Ha ingatlant vásárol, akkor se tegyen másként, hiszen még nagyobb értékről van szó, elengedhetetlen egy épület felmérés! Hogy elkerülje a kockázatokat, konzultáljon hozzáértő építésszel! Rengeteg olyan esettel találkozhatunk, amikor utólag derül ki, hogy a frissen megvásárolt épület szerkezetei nem megfelelő műszaki állapot meglétéről tanúskodnak, vagy a kiválasztott telekre az elképzelt épület nem lehet megépíthető.

Ez a problémakör könnyedén elkerülhető, ha időben műszaki szakemberhez fordul szakvélemény, szaktanácsadás, műszaki szakértői felmérés érdekében. Műszaki tanácsadás eredményeként Ön tiszán látja majd az adott ingatlan műszaki állapot szerinti karbantartás vagy felújítás szükségletét, az épület energiafogyasztását, valamint azt, hogy mennyit kell rákölteni az épületre ahhoz, hogy az Ön igényeit maradéktalanul kiszolgálja. Így nem kockáztat az épületfelmérés segítségével, másrészt az észrevételek nagyban segítik majd Önt az épület értékesítésekor az áralku folyamán. Építész műszaki szakember segítségével egy ingatlanvásárlás, felújítás vagy építés egyéb költségeinek töredékért megnyugtató kontrollt kap az ingatlan műszaki állapotáról, és a többszörösét takarítja meg! 

Mégtöbb infóért keresse bátran! :  www.epiteszmernok-tervezo.hu

+36 20 429 5712

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


GX Design építész tervező, építési ellenőr, műszaki tanácsadó Stúdió

Építész - Mérnök - Tervező - Iroda: 1012 Budapest, Attila u.