Gerenda, és rönk családi ház tervezés

Rönkből vagy gerendából épített családi házak valóban környezetbarát technológiát képvisel, hiszen ez az a szerkezet, melynek előállítása és felépítése legkevésbé szennyezi a környezetet. Az ilyen családi ház többnyire tömör fából épül, de készülhetnek kiegészítő hőszigeteléssel, réteges szerkezettel. A gerenda családi ház szabályos négyszög keresztmetszetűre fűrészelt gerendákból készül, a rönkház pedig kör alakú gyalult rönkökből. A rönköknek legalább 21 cm átmérőjűnek kell lenniük. Hétvégi háznak, és családi ház funkciónak egyaránt alkalmas. Főleg Észak Amerikában és Ausztráliában elterjedt technológia.

Egy rönk vagy gerenda családi ház belsejébe lépve egyértelműen érezni hogy ez más, mint egy hagyományos ház.
A fa kellemes illatának és színének köszönhetően mással nem összetéveszthető, meleg, otthonos hangulatot nyújt

A fa családi ház tervezés és építés módjának sok évszázados hagyománya van Ausztráliában, a skandináv államokban, Kanadában, Egyesült Államokban, és Oroszországban is, ahol még ma is jó állapotban állnak az öreg gerenda és rönk családi házak is.


Rönk- és gerenda családi ház tervezés választásának kétségkívül sok előnye van, hiszen egy kész fogadószintre (elkészült alépítményre vagy alapozásra), akár 2 hónap alatt egy kulcsrakész családi ház épülhet, hasonlóan a könnyűszerkezetes családi ház építési idejéhez, mivel kevesebb időigényes technológiai szünettel, száradási időkkel (betonozás, vakolás után) kell számolni.

A rönk és gerenda családi ház kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, hiszen a fa önmagában egy nagyon jó hőszigetelő anyag. 25-30 cm átmérőjű rönkökből már nagyon jó szigeteléssel bíró családi ház épülhet. Több gerendaház gyártó olyan hőszigetelt családi ház szerkezetet forgalmaz, ahol a kisebb keresztmetszetű gerendák között egy 8-12 cm-es cellulóz vagy kőzetgyapot hőszigetelést helyeznek el, jelentősen könnyítve a szerkezetet, csökkentve a költséget, és növelve a falazat hőszigetelési értékét.