Megfelelő szakember = minőség, megtakarítás

Talán nincs még egy olyan terület ahol a piac árai között ekkora különbségek lennének. Pár százalékos eltérés is könnyen eléri a több százezer forintos nagyságrendet egy kisebb méretű épület esetén is. Az éles árverseny, nem csak alacsony árakhoz, de a szolgáltatás minőségének romlásához is vezethet. Csökken a tervezési idő, és vele együtt a tervezésre fordított energia.


A Magyar Építész Kamara által ajánlott tervezési díjak táblázata a tervezett beruházás költsége alapján számítja a tervezési díjat. Ezek alapján az építészeti tervezés vázlatterv és engedélyezési tervek esetén általában a beruházás kb. 2,6-3,0%-a. Pl. ha egy 250 m2-es épületet terveznénk, aminek a várható építési költsége mondjuk 50 millió Forint, akkor az engedélyezési tervek építészeti tervezése a kamarai ajánlás szerint ~1,4 millió Forint lenne.

Magántervezők díja: A tervezési díjak megállapítása történhet a bekerülési költség szerinti számítás helyett az épület alapterülete szerint is. Magántervezők és kisebb irodák szívesebben használják ezt a díjszámítási módot. Ilyenkor tisztázni kell azt is, hogy nettó (a helyiségek hasznos alapterületének összege) vagy bruttó (falakkal együtt figyelembe vett)  alapterületről van szó.

Kedvezményes és irreálisan alacsony árak: Előfordulhatnak a piacon akár 1500 Ft/m2 alatti tervezési árak is. Ezt hasonlítsuk össze a kamara által ajánlott és átszámított kb. 5000 Ft / m2 árral... A gyanúsan alacsony áraknál tisztázni kell, hogy pontosan mit is foglal magába a tervezés. Ezek az alacsony árak általában nem tartalmazzák az építési engedély megszerzéséhez szükséges minden szolgáltatást. Sok esetben az építész csak papírra veti a megrendelő elképzeléseit, anélkül hogy azt szakmai szemmel átnézné, és felhívná a megbízó figyelmét a problémákra, felesleges terekre, pénznyelő megoldásokra, (vagy ellenkezőleg; túl olcsó, gyenge minőségekre, és így később a fenntartási költségekben jelentkező pazarlásokra), és vázolná a lehetséges megoldásokat. Persze a megrendelő örül, hogy szinte ugyanolyat kapott mint ami egy fotón megtetszett neki, de a hibákkal, hiányosságokkal előbb vagy utóbb szembesülni fog.

Egy jó építész rengeteget tud spórolni megrendelőjének. Ehhez viszont nem csak a megfelelő építész kell, hanem több hét, esetenként hónap munkája, hogy az alaprajzi elrendezés, a tömegformálás és anyaghasználat együtteséből a legideálisabb megoldása megszülessen. Minden feleslegesen megtervezett és megépített négyzetméter kb. 200.000 Ft plusz kiadást jelent!
Funkció nélküli túlméretezett folyosók, logikátlan közlekedők, a külső homlokzatnak alárendelt belső elrendezés (a szükségesnél nagyobb terek adódhatnak) is több millió Ft többletkiadást jelenthet a rosszul elosztott négyzetméterek miatt.

- Mindezekért fontos, hogy tapasztalt szakemberrel terveztessünk. A drága és öncélú fantáziálását az élet teszi majd helyre.
- A weblapok tanulmányozásán túl szóban/telefonon is érdeklődjünk az építész szakmai, emberi hozzáállásáról, kompetenciájáról, segítőkészségéről. Kérdezzünk rá bátran az egyes megoldások lehetséges hátrányaira az előnyök mellett.
- Olyan építészt keressünk, aki konzultálni akar velünk arról, mik az elképzeléseink, nem pedig saját művészi önmegvalósítása egyik eszközeként használ minket. Nem árt, ha több alaprajzi alternatívát is felrajzol, melyből választhatunk, majd folyamatosan gyúrja, formálja a tervet, folyamatosan közelítve ahhoz, amit megálmodtunk.
A megrendelői elégedettség a legfontosabb; egy elhivatott tervező ezért fogja mindig a maximumot nyújtani!

GX Design Stúdió garantáltan megtérülő tervezési díjairól weblapunkon keresztül is tájékozódhat!

A tervezési árak minden esetben tartalmazzák: - a szükséges mennyiségű konzultációt az ügyféllel a végleges vázlattervek elkészítéséhez, - tömeg modellek/látványtervek készítését, - az érintett hatóságokkal történő egyeztetéseket, - és a teljes körű, komplett építész terv dokumentáció összeállítását is.

Mégtöbb infóért telefonáljon bátran! :  www.epiteszmernok-tervezo.hu

+36 20 429 5712

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Már a tervezés megkezdése előtt akár milliókat spórolhatsz meg, a lehetőségek és eszközök részletes, szakszerű kivizsgálásával! Ha még nem rendelkezel telekkel, már a helyszín választás eldöntéséhez (még ha csak „A több szem többet lát” elvet is vesszük), érdemes segítséget hívnod. Rengeteg nagyon fontos szempont van a telek tájolástól, fekvésén, formáján, és méretén át, a szabályozásokig, és előírásokig, ami befolyásolhatja hogy valóban az álmaid épületét valósíthatod –e meg a rendelkezésedre álló összegből (vagy akár kevesebből). Vagy például hogy a későbbi fenntartási illetve energia költségek a nullához, vagy a végtelenhez közelítenek –e majd.

Ha van már elképzelés milyen házat szeretnél, nem mellékes az sem hogy az elképzelés optimális megoldása mennyire megvalósítható az adott vagy esetleg másik helyszínen. Abban az esetben pedig, ha már megvan a megváltoztathatatlan helyszín, érdemes részletesen előre körüljárni, hogyan lehetséges az álom optimális megvalósítása. Sok olyan példát tudunk mondani amikor a megbízó eredeti álmán módosítani kellett az optimális és gazdaságos működés és megvalósítás érdekében, és minden ilyen esetben a megbízó legnagyobb megelégedésére jobb megoldás született. Ez vonatkozik ház és lakás vásárlására is, mert egy jó szakember, egy építész, statikus, szakértő jóval többet lát, mint Te és tisztában van a műszaki és építési jogi lehetőségekkel. Feltétlenül kérjed ki véleményüket mielőtt döntesz!

Vonatkozó előírások: Tisztázni kell a helyileg érvényes építési előírásokat. – Már ehhez is építészre van szükséged, aki jártas az építésügyi előírásokban és értelmezni tudja a helyi építési szabályzatot. A szóbeli tájékoztatás nem kötelezi az önkormányzatot semmire. A helyi előírások is gyorsan változnak, és néha az előadók se tudják mi változott éppen meg.

Tulajdonviszonyok: Tisztázzad, ellenőrizzed a megvásárolandó ingatlan jogi és műszaki, földhivatali állapotát. Váltsd ki a tulajdoni lapot. Érdemes megtudni többek között: Kik valójában a tulajdonosok? Van e teher az ingatlanon? Milyen és mennyi a teher? Terhelt e haszonélvezeti, vagy szolgalmi joggal? Van e rajta használati megállapodás? Van –e rajta bármilyen forgalom korlátozás, elővételi jog? Stb.

Szomszédok: Győződj meg róla, kik lesznek a szomszédjaid. - Rossz szomszédság, török átok. A megfelelő szakember abban is segítséget nyújt, hogy a környező építkezések során betartották-e a vonatkozó előírásokat. Gyakran előfordul, hogy akár egy melléképület, garázs olyan helyen van, ami korlátozza a te beépítési lehetőségeidet. Egy tapasztalt szakember sok fontos információt adhat arról milyen lehetséges beruházásokat terveznek a környéken, illetve közvetlen szomszédságában. Sokat ront a telek értékén pl. egy zajos szórakozóhely, vagy egy környezet szennyező üzem, …. Fontos ismerni a környéken az ingatlan árakat. Ha házat szeretnél venni, amit majd felújítasz, mindenképp vedd igénybe egy mérnök, építész, statikus, vagy szakértő segítségét a megfelelő ingatlan kiválasztásához.

Terepadottságok: A telek terep adottságai is nagyon fontosak. Nagyon leegyszerűsítve a legolcsóbban a teljesen sík vagy enyhe lejtésű telekre lehet építeni. Meredek telek esetén is lehet gazdaságos elrendezésű tervet készíteni, de ez valóban nagyobb feladat, és jó tervező szükséges hozzá. Ahogy minden rosszban van valami jó, egy meredekebb telken esetlegesen drágább építkezést is kárpótolhatja pl. egy gyönyörű panoráma, vagy izgalmasabb funkcionális vagy térbeli elrendezés. Ha meredek telket vásárolsz az ide épülő ház tervezésénél elsődleges szempont kell legyen majd a terep adottságok gazdaságos kihasználása, és a földmunkák minimalizálása.

Tájolás: A tájolás nem csak a helyiségek megfelelő funkcionális elrendezését jelenti az egyes funkcióknak optimálisan megfelelő égtáj felé tájolást és a különböző funkcionális és méretbeli beruházói igényeket is figyelembe véve. Legalább ilyen fontos a tájolás az energetikai szempontokból is, pl. a lehűlő felületek minimálisra csökkentésével, vagy a megfelelő, nyáron annyira fontos árnyékolások megteremtésével. Ezek a későbbi üzemelés szempontjából is rendkívűl zsebbe vágó kérdések. A megfelelő tájolásnak korlátot szabhat akár a telek rossz irányból való megközelíthetősége és a beépítési mód is. Pl oldalhatáron álló épületek esetén, amik adott esetben csak lelkiismeretes tervezéssel korrigálhatóak.

Összefoglalva: Ha még nem választottál területet, olyan helyszínt válassz, amelyben rejlő lehetőségek később is biztosan összhangban lesznek elképzeléseiddel, és az igényeidnek megfelelő külső és belső élettér is kialakítható. Ha rendelkezel telekkel, konzultálj, mit érdemes vele kezdened, milyen módon valósíthatóak meg előzetes elképzeléseid. Ehhez érdemes szakember segítségét kérned hiszen ez nem jelent plusz költséget, viszont nem csak jelentős pénz takarítható meg, de később, egy életen át tartó bosszankodás is elkerülhető.

Mégtöbb infóért keresse bátran! :  www.epiteszmernok-tervezo.hu

+36 20 429 5712

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A 7 legfontosabb pont, hogyan spórolhat pénzt, időt, energiát, úgy, hogy milliókat takarítson meg a ház megvalósításakor:

1. Ha lehet már a telek kiválasztása előtt találja meg építészét, műszaki ellenőrét!

Ez természetesen nem csak telek, hanem ház és lakás vásárlására is vonatkozik. Egy jó szakember, egy építész, műszaki ellenőr, szakértő tisztában van a műszaki és építési jogi lehetőségekkel is, és jóval többet lát, mint egy laikus.


2. Tisztázni kell a helyileg érvényes építési előírásokat. – Már ehhez is szakemberre van szükség! Az építési hatóság szóbeli tájékoztatása általában nem teljes körű és nem kötelezi őket semmire. Sajnos még az sem elég ha a tájékoztatást írásban adják, mivel előszeretettel hivatkoznak a helyi előírások gyors változására. Az előadók se tudják sokszor mi változott éppen meg. Ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció a hatóság és az építész szakember között. Ellenkező esetben csak egy drágább megoldás; minimum egy elvi építési engedély tisztázza egyértelműen a beépítési előírásokat, ami mint határozat az építési hatóságot is kötelezi.

3. Tisztázza, ellenőrizze a megvásárolandó ingatlan jogi és műszaki állapotát. Friss tulajdoni lap kiváltásával kideríthető például: Kik valójában a tulajdonosok, van e teher az ingatlanon, haszonélvezeti, vagy szolgalmi joggal terhelt e, van –e rajta bármilyen forgalom korlátozás, elővételi jog?

4. Váltsa ki, nézze meg az ingatlan helyszínrajzát is! Legtöbb esetben nem a valóságos állapotot tükrözik, hiányosak, ami akár jelentős plusz költségeket is eredményezhet. Fontos ellenőrizni a beépítési előírásokon kívül például hogy a telekhatárok pontosan lettek e kimérve, a szomszéd épületei nem lógnak e bele a védőtávolságokba, vagy a kerítés nem lóg e a mi telkünkre. Gyakori hiba, amikor a saját vagy a szomszédos telek épületei nincsenek, vagy csak részben vannak feltüntetve a helyszínrajzon. Ha ezeket nem tisztázódtak lehetőleg már az előző tulajdonossal a végleges szerződés aláírása előtt, jelentősen korlátozhatja az építkezést, a tervezési folyamatot, térben, időben, anyagilag egyaránt, és ez több millió Forintos plusz költséget is jelenthet!

5. Milyen legyen a telek formája, mérete? Már a telekvásárlás előtt álltalában mindenkinek van egy képe arról, hogy körülbelül milyen házat szeretne építeni. Valójában a telek határozza meg, hogy ez az álom megvalósítható e. Ezért mindenképpen építész szakember bevonására van szükség. Példák a jó tanácsokból: Lehetőleg ne vegyen: túl keskeny, túl hosszú, túl meredek, vagy túl különleges formájú, pl. háromszög alakú telket

A legjobb amit tehet; ha nem biztos a dolgában, nézesse meg építész szakemberrel a lehetséges telket a végső döntés előtt!

Csak olyan telket vegyen például ahol az elő, oldal, hátsókertek, védőtávolságok előírásainak betartása után még használható összefüggő kert, zöldfelület is marad, ahol járművel is lehet közlekedni, a személy és a teher szállítás is könnyen megoldható.

6. Hol és milyen minőségű legyen a telek? A formáján kívűl fontos a telek fekvése, tájolása is, és az is, hol helyezkedik el. Ha jó helyen és jól építkezel, már csak pl. a telekhez jól megtervezett épületből kitárulkozó panoráma  is, a befektetett pénzt megduplázhatja a megépítés pillanatában! Csak olyan telket vegyen amin több irányba jól tájolható az épület, azaz jól megtervezhető a benapozás, ezzel nem csak kivitelezési, de üzemeltetési (fűtés, hűtés) költségeket is spórolhat.

Ugye nem akarja, hogy ha el kell adnia valamiért a házát, az felét érje annak, mint amennyiért felépítette? Ehhez is minél előbb be kell vonni az építészt, pontos tervezési programot készíteni, utána járni a kiválasztott terület rövid, közép, hosszú távú fejlesztési terveinek.

Már a telekvásárlásnál eldőlhet; milliókat takarít meg, vagy költ el fölöslegesen!

Amitől elfolynak a milliók:

 1. 1. Ha a telek feltöltött, vagy felhagyott bánya terület felett vagy közelében van komolyabb alapozási feladatokra, és még több épületmozgásra számíthat.
 2. Ha túl meredek a telek akkor legtöbb esetben több millióval többet fog költeni a ház felépítésére, mint azt egy enyhe lejtésű, vagy közel sík telken tenné.
 3. Ha az épület nem tájolható ideálisan (tehát hogy télen minél jobban besüssön a nap a megfelelő helyekre, nyáron pedig megfelelő árnyékolást kapjanak a fontos helyiségek) nem csak gazdasági (kivitelezési és üzemeltetési költségek) de élettani, lélektani hatásai is vannak, ugyanis az egészséges élet alapvető feltétele a szükséges napfény és világosság. Az épület jó tájolása természetesen nagyon sok tényezőtől (telek fekvése, lejtése, körülvevő környezet, szomszédos épületek, nyílászárók kialakítása, méretezése…) függ.
 4. Ha túl vizenyős a telek, és magasan van a talajvíz, könnyen speciális alapozásra, vízszigetelésre, utakra és közmű vezetékekre, bekötésekre lesz szükség, melyek természetesen drágább megvalósítást eredményeznek.

7. Összefoglalva: Végleges adásvételi szerződést csak akkor kössön, ha az első 6 pontot jól átrágta! Tehát ismétlés a tudás anyja; vissza az 1. lépéshez! – Megvan már az építésze, és műszaki ellenőre? Csak akkor foglalózzon, ha tényleg biztos a dolgodban!

Az ördög sajnos az apró részletekben lakik, és semmiképpen sem szeretnénk hogy utólag kelljen Öntől is ilyeneket hallanunk (ahogy sajnos gyakran van benne részünk): „ha én ezt tudom, bárcsak megkérdeztem volna inkább egy szakembert…”


 

Még +7 nagyon fontos pont, hogyan spórolhat pénzt, időt, energiát, úgy, hogy milliókat takaríthasson meg a ház megvalósításakor:

+1. A jó Tervezési Program mindennek az alapja! A jó, pontos tervezési program meghatározása nélkül, egy kiváló építész is csak olyan házat tervez, ami nem elégít ki teljesen és tökéletesen minden személyes igényt, nem érzi magát igazán otthon benne, és amit hamarosan eladásra kerül. Bár sok tapasztalatot tudhatunk a hátunk mögött, és általában okos, nagy tudású emberekkel volt dolgom, nem találkoztam még olyan megbízóval aki a saját háza tervezési programját megfelelő építész szakember segítsége nélkül jól össze tudta volna állítani.

Mi ebben sokat segítünk! - Mint építész, a beszélgetések, a vázlattervek során, a családi ház tervezés folyamatában tisztázzuk a tényleges vágyakat, álmokat és harmonizáljuk a mindennapi működéssel. Ezek megvalósításához milliókat érő tanácsokat adunk.

+2. Az alapos, körültekintő, folyamatosan egyeztetett és fejlesztett vázlattervekkel egy jó építész már milliókat takaríthat meg a tervezés fázisában. – Haggyon rá elég időt! – Az idő ilyenkor Önnek dolgozik! Egy – két héten nem múlhat az élete hátralévő része. Sőt! Ahogy minden telek egyedi és speciális, egyikre sem adaptálható egy az egyben egy típusterv. Ha például a telek mérete miatt meg is felelne, a tájolása és fekvése miatt már valószínüleg nem. És az egyedi igényekről, előírásokról még nem is beszéltünk.

Ne bízzon meg a kész típustervekben! Bárki tud gyorsan tervet adni (pl. fiókból, katalógusból, újságból kinézve), – De az biztosan nem az Ön háza lesz!

Ez nem virágvásár tetszés alapján, 1-2 ezer forintért! Egy kisebb családi ház is 20-25 Millió Ft!. Lehet, hogy Önnek is megér egy jó vázlatterv 1-2 hét várakozást? Pláne ha ezzel milliókat takaríthatsz meg, és a használatát is Rád kell szabni?

+3. Az építési hatóságnál, ha kell a főépítésznél kell leegyeztetni a kész vázlatterveket. Ezt természetesen mi szívesen tesszük a háza tervezésével megbízott szakemberként, de a tapasztalatunk az, mindenkinek hasznos ha a megbízó is elkíséri az építészét erre az egyeztetésre.

+4. Nyugodtan árulja el a rendelkezésre álló keretet az építészének már a tervezési program készítésénél! Ha a ház tervezése közben nem tudjuk, miből gazdálkodhatunk, akkor nehéz lesz megmondani elég lesz e a rendelkezésre álló összeg az elkészített terv megvalósításra. Ha olyan építésze van, akit ez a családi ház tervezés leg elején nem érdekel, és folyamatosan nem tartja ezt szem előtt, az nagyon drágán tervez. Ilyenkor a házad sokmillióval meg fogja haladni az eredetileg Ön által tervezett pénzügyi kereteket. – Így lesz az olcsó építész; drága jó ember.

+5. A ház szükséges és elégséges alapterületének meghatározása! Minden plusz négyzetméter, kb. 180 eFt/ m2 –el emeli a beruházási költséget! Ne az ismerősödnek, szomszédodnak,  ismerősödnek higgyen, aki elmondása szerint 5 éve ennél jóval olcsóbban hozta ki. Bízzon inkább szakemberben, aki tisztában van egy elfogadható minőség minimálisan szükséges aktuális bekerülési költségével.

+6. Ha az építész nem vállalja a hivatali ügyintézést és Önnek kell ezt megtenni, akkor komoly gondban van! – Jobb ha olyan építészt keres, aki segít eligazodni a jogszabályok dzsungelében is! Nálunk természetes, hogy felvállaljuk az időigényes építési, mérnöki, szakmai jogi ismereteket igénylő ügyintézést. Mi elintézzük a jogerős építési engedélyt. Így Önnek csak a postást kell várnod kényelmesen.

+7. Ha a tervezésnél még nem is, A kivitelező versenyeztetésénél és kiválasztásánál már mindenképpen legyen Önnek saját műszaki ellenőre! A megfelelő szakember minden olyan fontos teendőre figyel és elintézi, mint például: Az építkezés csak jogerős építési engedély birtokában kezdhető meg! Szükséges bejelenteni az építkezés megkezdését, mert e nélkül is engedély nélküli építési tevékenységet folyik, melynek büntetési tétele 100 ezres, milliós nagyságrendű is lehet. Ha az építési engedély lejárt és nem hosszabbította meg, akkor újra kell kérni, ami a plusz költségeken kívül, egy sereg más problémát is hozhat.

Ne felejtse!: A Műszaki Ellenőr teljes jogkörrel képviseli az Ön érdekeit, az Építési kivitelezővel és alvállalkozóival szemben. – Nem keverendő össze a Felelős Műszaki Vezetővel! – Ő a kivitelező embere, kvázi ő az építésvezető, azaz a kivitelező vállalkozó érdekeit képviseli és nem az Önét! – Tehát az Ön legfontosabb embere az Építész és Műszaki Ellenőr!

A Műszaki Ellenőr segít kiválasztani a megfelelő kivitelezőt a ház felépítéséhez. - Ellenőrzi a szakszerűséget és a teljesítést. – Vigyáz a pénzedre, az építés minőségére, a garanciák teljesülésére. – Az Ön érdekeidet képviseli egészen az építkezés befejezéséig, és azon túl is.

Mégtöbb infóért keresse bátran! :  www.epiteszmernok-tervezo.hu

+36 20 429 5712

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

Gyakori kérdés, hogy milyen sorrendben kell az egyes szakmákat felvonultatni az építkezésen, az egyes munkafázisokon keresztül hogyan épül a ház. Ez mindig függhet az épület kialakításától, alkalmazott technológiától is. Az alábbi lista egy általános jellemző sorrendet mutat alápincézetlen családi ház építésénél.

 • Mindenképpen könnyebbség, ha a helyszínen rendelkezésre áll már a víz, villany. Ha nincs, célszerű minél hamarabb gondoskodni az ideiglenes ellátásról.

 • Épület kitűzése.

 • Humusz leszedés, gyommentesítés

 • Alapok kiásása, szükség esetén talajcsere, tömörítés.

 • Alapok zsaluzása, betonozása, legtöbbször vasszereléssel

 • Lábazati fal készítése - általában beton zsalukőből, vasalással, betonozva

 • Feltöltés készítése, tömörítéssel

 • Épület alatti víz, és csatorna vezetékek elhelyezése (gépészet!)

 • Vízszigetelés aljzatának betonozása („szerelő beton”)

 • Bitumenes lemez szigetelés a teherhordó falak alatti sávban, túlnyúlással

 • Földszinti teherhordó falak falazása

 • Nyílás áthidalók beépítése

 • Szilárd födém esetén: födémszerkezet készítése

  • Monolit vasbeton födém esetén célszerű az elektromos védőcsövek elhelyezése betonozás előtt (villanyszerelő!)

 • Szilárd födém nélkül: koszorú készítése

 • (szerkezetépítés ismétlése a szintszámnak megfelelően)

 • Lépcső készítse: a felső (érkeztető) födém elkészülte után bármikor

 • Kémény építése: a szerkezettel párhuzamosan, általában egy szint elmaradással, modern köpenyelemes samott típusoknál legtöbbször a szerkezet megépítése után egy munkafázisban

 • Térfal magasítás falazása

 • Térdfal koszorú készítése

 • Tető ácsmunka

 • Kémény befejezése

 • Tetőfedés, bádogozás, ereszcsatorna

 • Válaszfalak építése, ahol szükséges előtte bitumenes lemez szigetelés elhelyezése

  • (Legkésőbb ekkorra el kell dönteni, hogy a belső ajtók Msz, vagy német szabvány szerintiek lesznek, a nyílásméretet ennek megfelelően kell kialakítani)

 • Elektromos védőcsövek elhelyezése falakba, mennyezetre

 • Belső vakolás / glettelés

 • Vízszigetelés befejezése a kimaradt felületeken

 • Víz, csatorna, fűtés alapszerelés, nyomáspróba (gépészet!)

 • Úsztató réteg; aljzat hő, és hangszigetelésének elhelyezése

 • Aljzatbeton vagy esztrich

 • Homlokzati nyílászárók beépítése

 • Káva vakolás

 • Hideg burkolatok

 • Mázolás, festés

 • Belső ajtók beépítése – egyes típusok esetében előfordul későbbi beépítés, akár a festés után is.

 • Meleg burkolatok

 • Szerelvényezés (gépészet, villanyszerelés!)

 • Homlokzati munkák a homlokzati nyílászárók beépítése után bármikor.

A fenti sorrendtől természetesen sok esetben el lehet térni az egyes tervek megvalósításának érdekében, azonban mindig ismernünk kell a megoldásokat, az eltérés következményeit, és szakszerűen, csakis első osztályú minőségben kell tudnunk kezelni azokat.

Bármely sorrend esetében biztosítani kell a különböző szakmák közötti technológiai és organizációs folyamatosságot egymás munkáinak hátráltatása nélkül, és a végeredmény illetve a határidő szempontjából is alapvető fontosságú minden első osztályúan elvégzett munka megvédése.

Mégtöbb infóért keresse bátran! :  www.epiteszmernok-tervezo.hu

Tel.: +36 20 429 5712

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Konkrét munkákkal, műszaki ellenőrzéssel, illetve további információkkal kapcsolatban lépjenek velünk kapcsolatba elérhetőségeinken keresztül!