Bővebb információ az alábbi oldal alatt kérhetőhttp://www.epiteszmernok-tervezo.hu/gx-design-studio

-          Mit kell áldozni mindezen előnyökért?

Szerencsére ma már egy zöldtető megvalósítása nem jár nagyobb áldozattal egy talajszinti kert kialakításánál. Összesen három olyan jelentős dolog van amire jobban oda kell figyelnünk mint egy normál épületszint, vagy talajszinti kert kialakításánál. A legfontosabb dolog hogy vigyáznunk kell a vízszigetelésre és a meglévő épületszerkezetre, lehetőleg ezek érintése nélkül alakítsuk ki a zöldtetőnket. A másik két nagyon fontos dolog hogy, biztosítsuk a víz lehető leg könnyebb, akadálymentes, egy síkon történő elvezetését, valamint gondoskodjunk leesés elleni védelemről!

Látható hogy lényegében ezek is olyan dolgok amikre egy általános épületrész vagy tető építésénél is gondolni kell. A különbség azonban zöldtető funkciójához tartozó megoldásban van.  Ennek megfelelően a komolyabb zöldtető építők a különböző zöldtető fajtákhoz kifejlesztett rendszerekben gondolkodnak, melyekhez olyan alrendszerek is kapcsolhatóak mint például a leesés elleni és egyben villámhárító rendszer extenzív zöldtetőknél.

-          Alapelvek: akadálytalan vízelvezetés, vízszigetelés védelme

Ezen fő alapelvek miatt alakultak ki a zöldtető építéshez speciálisan használatos megoldások, mint a leterhelés elvén működő szegély és korlát rendszerek,  biztonsági kikötési pontok, szerkezetek. Ezeknek fő tulajdonságuk a leterhelés elve mellett, hogy biztonságtechnikai szempontból is bevizsgáltak, akár kikötési pontként is alkalmazhatóak. Nem fontos tehát hogy bármit is rögzítsünk a tetőhöz vagy zárófödémhez, ezzel nem károsítva sem a szerkezeteket, sem a szigetelést, sem a víz akadálytalan folyását. Ezért fontos az is, hogy a különböző szegélyezéseket, támfalakat, tartószerkezeteket a szivárgó fölé helyezzük, nem összeépítve az épületszerkezettel.

Az FLL – Zöldtető tervezési, kivitelezési és fenntartási irányelvek - is ezeknek megfelelően tartalmazza a zöldtetők építésénél ajánlott fontosabb szabályokat. A megfelelő zöldtető építési megoldások terén, a magyarországi Zöldtető Építők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) a hazai szakmai  támogató egyesület.

-          Az ördög a részletmegoldásokban lakik

Zöldtetőt házilag is lehet építeni ahogy házat is kalákában, de nem érdemes. Az általános elveken belül  nagyon fontosak a részletek. Ahhoz hogy a fent már említett különböző működőképes rendszereket megvalósítsuk, megfelelő rendszerelemekre vagy rétegalkotókra van szükség. Nem mindegy például milyen kontrolaknát vagy folyókát helyezünk különböző közegű, burkolatú, rétegvastagságú, funkciójú helyekre, ezeknek mind-mind speciálisan zöldtetőre, és azon belül az adott, fentebbiekben különböző helyekre is megoldást nyújtó termékeknek, rendszerelemeknek  kell lenniük. Nem lehet megfelelő például a hagyományos, pinceszinti függőleges szerkezeteknél használt szivárgókhoz hasonló, általában polietilén anyagú szivárgók alkalmazása tetőkön. Ezek már anyaguk miatt sem bírják a zöldtetőn jelentkező jelentősebb terhelést, idővel jelentős alakváltozáson mennek keresztül, szó szerint összelapulnak, aminek következtében a szerkezet páraszellőzését, a gyökerek oxigénhez juttatását, növényeknek szükséges víz megtartását, a felesleges víz elvezetését sem tudják megfelelően biztosítani.

Ahogy más zöldtetőre fejlesztett építőelemnél, a szivárgó tekintetében is fontos hogy speciálisan tetőkre fejlesztett megoldást alkalmazzunk, hiszen ez jelenti a növényzet számára a zöldtető tüdejét. (és gyomrát is). Optimális esetben egy ilyen szivárgó lemez polisztirolból készül, tehát rendkívül teherbíró, két oldalról dombornyomott, így jelentős víztároló kapacitás mellett a felesleges vízmennyiséget két síkon tudja elvezetni, valamint perforált, így a gyökérzet levegőztetése mellet a szerkezet páraszellőzését is meg tudja oldani a kétsíkú levegőztetéssel.

-          A zöldtető lelke

A zöldtető tüdeje mellett a másik legfontosabb rétegalkotó maga az ültető közeg. Szintén nagyon fontos az adott zöldtető rendszernek megfelelő, annak funkciójára kifejlesztett, bevizsgált ültető közeget választani. Hosszasan lehetne sorolni a kritériumokat a közeg könnyű súlyától, ásványi anyag és szerves anyag tartamától, vízáteresztő és vízmegtartó képességén keresztül csírátlanításig, annak megfelelően hogy melyik zöldtető fajtához milyen ültető közeg az optimális választás. A lényeg, hogy sokféle, speciálisan kifejlesztett ültető közegből kell kiválasztanunk azt, ami az adott extenzív, fél intenzív, intenzív, vagy éppen altalaj funkcióra legjobban megfelel. Ha csak egyetlen kritériummal kellene szemléltetni miért nem ajánlott termett talajt vagy virágföldet alkalmazni zöldtetőkhöz, azt legjobban a talaj tömörödésével lehetne magyarázni. Míg a speciálisan erre a funkcióra kifejlesztett ültető közeg tömörödése a növényzet szempontjából elenyésző, így a gyökérzet megfelelő szellőztetése, és a természeteshez hasonló élettere biztosított, a termett talaj vagy virágföld kis rétegvastagságban a tetőn nem tud a természetes kertek talajának megfelelő levegős, laza szerkezetet felvenni. Rövid idő elteltével tömörré válik, ami a szélsőséges környezeti hatásokkal is tetézve nem tudja biztosítani a megfelelő életteret. Se tárolni nem tudja a növényzet számára szükséges vízmennyiséget a közeg belsejében, se elvezetni nem tudja a nagy mennyiségű csapadékot, ami felületi állóvízként is kárt tehet a növényzetben.

Bővebb információ az alábbi oldal alatt kérhetőhttp://www.epiteszmernok-tervezo.hu/gx-design-studio