Bővebb zöldtető információ az alábbi oldal segítségével kérhetőhttp://www.epiteszmernok-tervezo.hu/gx-design-studio

-          Megéri?

A tetőkert nem luxus, bár az első ilyen építmények megjelenésekor még ezt sugallhatta ritkaságuk, ahogy az ókori világ hét csodájának egyikeként számon tartott Semiramis függőkertje is alapvetően a gazdagság bemutatására jött létre a sivatagban, persze ezzel felüdítő oázist is biztosítva használóinak.

Egy tetőkert megépítése ma már nem jár jelentős többletköltséggel, és ha hozzávesszük az energia és csapadékvíz megtakarítását, a tetőszerkezet védelmét és élettartamának növekedését, a használati érték növekedést, ezeknek csak egyikét figyelembe véve is néhány év alatt megtérül. Nem véletlenül, nem csak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontok miatt, Németország számos részén csak zöldtetővel engednek lapos tetős épületet építeni.

-          Fontos szerep a klímaváltozás enyhítésében és vízgazdálkodásban

hűtik az épületet és a levegőt is nyáron. Nem engedik az egyébként is szűkülő édesvíz készletet szennyvízzé változni’

Az ökonómiai előnyök tehát egyértelműek. A  forintosítható előnyökön túl nem beszéltünk még a felbecsülhetetlen értéket képviselő esztétikai többletről, ökológiai előnyökről, új élettér kialakításáról, környezettudatosságról. Ökológia szempontból  csak a legfontosabb dolgokat említve;

- Elnyeli a káros anyagokat, szennyeződéseket, port,

- Csökkenti a hőmérsékleti szélsőértékeket,

- Természetes körforgásába juttatja vissza a csapadékvizet,

- Káros sugárzások elnyelésével és a páratartalom növelésével a közvetlen mikroklímát is javítja,

-CO2 elnyelése és oxigéntermelése a napenergia leghatékonyabb hasznosításával; a fotoszintézissel.

Érdemes tudni azt is, hogy a növények a felvett napenergia 70 százalékát párologtatásra használják fel, tehát egyszerre hűtik az épületet és a levegőt is nyáron. Ellentétben a normál tetőkkel, akár az extenzív 10-12 cm vastag ültető közegű tetők is a csapadék mennyiségének körül belül a felét képes megfogni, azaz nem engedik az egyébként is szűkülő édesvíz készletet szennyvízzé változtatni.

Bővebb zöldtető információ az alábbi oldal segítségével kérhetőhttp://www.epiteszmernok-tervezo.hu/gx-design-studio