Bio-szolár családi ház tervezés a napenergia passzív és aktív hasznosításának módjait használja, miközben a környezetkímélőbb, fenntarthatóbb életmód tervezés módjaira is rávezet.

A Bio-Szolár családi ház tervezés alapja, hogy gazdaságos, környezetbarát anyagokból épül, ahol a házak között a területeket, utakat, parkolót sem burkolják le betonnal, aszfalttal. A szabadon maradt területek szinte egybefolynak a családi ház sokszor földdel borított, fűvel benőtt tetőfelületeivel. A környezet gyümölcsei, növényei védelmet, és élelmet nyújtanak a madaraknak, a vadvilágnak, esővíz gyűjtéséből létrejött tavacska pedig a vízi élővilágnak. A tervezés fontos szempontja, hogy az esővizet hasznosítják, pl. WC-k öblítésére is, majd a szennyvizet egy természetes tisztítórendszeren keresztül tisztítják meg.

Bio-szolár családi ház működésekor napelemek, és napkollektorok is segítik a napenergia maximális hasznosítását. A napelem-táblák követik a Nap mozgását, és magasságát. Ha felhők takarják a Napot, a panelek vízszintes helyzetbe kerülnek, mert ebben az esetben így tudják begyűjteni a legtöbb szórt sugárzást.
A Bio-Szolár családi ház tervezés alapvető szempontja, hogy az egészséges és környezettudatos életmód lemondások nélkül megvalósítható. A családi ház megfelelő tervezés mellett kizárólag természetes építőanyagokból épül fel, amelyek előállítása a lehető legkevesebb energiaráfordítással történik, így a szerkezet nem csak jó, hanem a hagyományos épületszerkezeteknél jóval kedvezőbb áron megépíthető.

A Bio-Szolár családi házak kellően hőszigeteltek, olyan módon, hogy a páravándorlás, páraszellőzés is megvalósul a falakon keresztül, anélkül, hogy a pára a szerkezetben lecsapódna, és károkat okozna, sok „passzívház”-nak mondott rendszerrel ellentétben. Bio-Szolár családi ház tervezése esetén nincs ’műanyag zacskóba’ (párazáró réteg) csomagolva az életterünk, a szerkezetek minősége nem romlik a páralecsapódástól, illetve nem kell azt mesterséges és költséges szellőztetőrendszer kiépítésével megakadályozni.

Az alacsony energiaigényű Bio-Szolár családi ház tervezés lényege a kétrétegű falszerkezetben és az ehhez szervesen kapcsolódó télikertben rejlik. A kétrétegű falszerkezet belső magja maga a ház tartó vázszerkezete, és a vázszerkezet közötti cellulóz hőszigetelés, amely újrahasznosított papírból készül. A külső - szintén hőszigetelésből és tetszőleges burkolatból álló - réteget egy légrés választja el a belsőtől.
A bio-szolár családi ház tervezés alapja; hogy a zöld szigetként is működő, állandóan szellőző télikert biztosítja a házban a friss levegőt, amely a napsugárzás hatására felmelegszik. A meleg levegő bejut a falszerkezetben található légrésbe. A falazat belső síkján nincsen párazáró fólia, így a felesleges pára a belső térből távozni tud. A légrésben cirkuláló, a kültérinél jóval melegebb levegő még télen is biztosítja, hogy a pára ne érje el a harmatponti hőmérsékletet a cellulóz hőszigetelésben, így az nem jelenik meg nedvességként.

A pára áthalad a hőszigetelésen, a légrésbe lépve pedig az itt áramló levegő eltávolítja, mielőtt a külső, hidegebb rétegben lecsapódna. Ezáltal a rendszer által megvalósulhat a családi ház szabad, természetes légzése mesterséges szellőztetőrendszer kiépítése nélkül, a páratartalom mindig 50 % alatt marad, nincsen szükség fóliára, nem lesz penészképződés, ugyanakkor a ház mégis tökéletesen hőszigetelt.
A bio-szolár családi ház fűtési rendszer és használati meleg víz előállítás tervezés során a tervező a legegyszerűbb, és leggazdaságosabb rendszer kialakítására törekszik. Az épület fűtési energiaigénye a 20 cm vastag cellulóz hőszigetelésnek köszönhetően rendkívül alacsony, mindössze 20-25 kWh/m²év. Az ilyen családi ház lényege, hogy ezt a csekély fűtési- és használati meleg víz hőigényt minél nagyobb mértékben passzív napenergia-hasznosítással fedezi. Ebben segít a télikert, részben pedig a padlástérben elhelyezett napkollektor. A bio-szolár családi ház fűtése elsősorban a télikertben felmelegedett, légrésekben keringő meleg levegő által valósul meg. Ha éppen nem süt a nap, és ebből a levegőből nem tudunk elég hőt kinyerni, akkor a napkollektorokkal korábban összegyűjtött, és tárolt hővel beindul a falfűtés. Ha kifogy a napenergiával felfűtött meleg víz, illetve ha már nem éri el a kívánt hőmérsékletet, csak akkor kell üzembe helyezni a kazánt. Tapasztalatok szerint mindössze évi 2-3 m³ fa elegendő a legnagyobb hidegek átvészelésére megfelelő bio-szolár családi ház tervezés esetén.

A bio-szolár családi ház tervezés fontos része a télikert nyári árnyékolása is. Emellett szellőztetéssel kiválóan csökkenthető a nyári túlmelegedés. A zöldtető kialakítása a talaj hőtároló képességének köszönhetően szintén kedvezően hat az épület hőterhelésének csillapítására. Jelentősen javítja a tető hőszigetelő képességét, nyári hűtő hatása pedig a növényzet párologtatása révén még fokozódik.

A bio-szolár családi ház tervezés során a tömegformálás és a homlokzatok kialakításában is teljesen szabad kezet kap a tervező. A vakolt homlokzat éppúgy megoldható, mint a fával, kővel vagy akár téglával burkolt változat. A lehetséges megoldások közül talán a legjobb választás a téglaburkolat, a hatásos nyári hőcsillapítás érdekében, valamint a zöldtető, vastag ültetőközeg alkalmazásával.