Öko –családi ház; Zöld –családi ház tervezés

Domb- családi ház

A domház tervezés technológiája még nem igazán elterjed Magyarországon, azonban már több tucat hasonló családi ház terv készült. A föld fedésű családi ház tervezés ugyan azért szimpatikus az embereknek, amiért jó néhány öko- gondolkodású tervező építésznek, akik vallják,  hogy a környezetből, ha lehet, ne vegyünk el semmit, vagy ha mégis, csak a lehető legkevesebbet, és amit lehet adjunk is vissza, természetesen egy családi ház vonatkozásában is!

A dombház felépítményén nincs hagyományos tető, lényegében boltívekből és kupolákból áll az épület tervezése, amit különböző vastagságú ültető közeg borít, meghatározva azt hogy milyen zöldtető illetve növényzet kerül a családi ház tetejére. Ez a fajta családi ház kis idő elteltével teljesen beleolvad a környezetébe anélkül hogy ez a dombház szerkezetét bármiben is károsítaná, sőt! Azon kívűl hogy a zöld tervezés környezetbarát családi ház építést eredményez, a zöldtető védi a dombház felületeit, szerkezeteit, szigeteléseit a különböző mechanikai és kémiai sérülésektől is, ráadásul a karbantartási és fenntartási költségek is rendkívül alacsonyak ilyen családi ház tervezés esetében.

A ház jó hőszigetelése miatt alacsonyabb a hűtésre és fűtésre költendő összeg. A felújításra szánt összeg sem eget verő egy ilyen családi háznál, mivel nemigen akad felújítani való. A homlokzatot sem kell vakolni, a cserepeket sem kell újra rakni.