Fém könnyűszerkezetes családi ház tervezés

A könnyűszerkezetes megnevezés egy családi ház építési technológiát jelöl. Külön tartóváz készül, amit száraz - szögelős, csavarozós technológiával vagy a helyszínen, vagy egy gyárban szerelnek össze. A legfőbb érv mellette a gyors elkészülés, ezért egyes fajtáit gyorsháznak is szokták hívni. Ha jó minőségben történik az ilyen típusú családi ház tervezés, akkor ez a családi ház típus sem olcsóbb mint egy hagyományos téglaház. A könnyűszerkezetes családi ház építéskor nem kell száradási idővel számolnunk, így az elkészülés 2-4 hónap szokott lenni technológiától függően.

A könnyűszerkezetes családi ház szerkezete alapján faszerkezetes és fémszerkezetes házakra bonthatjuk. A fémszerkezetes házak jelentik az egyik legmodernebb építési technikát, mely az 1940-es években jelent meg, rendkívül népszerű Amerikában, a Skandináv országokban, és Japánban is, és világszerte egyre inkább terjedőben van. Az épület statikai alapját a  krómacél fémszerkezet alkotja, melynek közeit réteges falszerkezet tölti ki, amely eleget tesz minden vele szembe támasztott követelménynek.

Fémszerkezetes családi ház tervezés során a kínálatot részletesen megvizsgálva azt tapasztaljuk, hogy gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával van dolgunk, a különböző gyártó-, forgalmazó- illetve kivitelező cégek versenyében. Elsősorban az árajánlat miatt érdemes alaposan szétnézni a piacon. A fémszerkezetet hidegen hengerelt, horganyzott U acél és C acél profilokból áll. A horganyzott acél nem rozsdásodik, felülete ellenáll a savaknak, lúgoknak, vegyszereknek. Mechanikai sérülésekkel szemben is ellenálló. A főfalak váza 14-15 cm széles. Ezekben a szendvicsfalakban fémvázat 14-15 cm vastag kőzetgyapot tölti ki. A vázszerkezet félig mobil: a főfalak nem, de a 9 cm-es belső közfalak igény esetén áthelyezhetőek.

Az ilyen szerkezetű családi ház tervezés során az általános rétegrend a következő: A teljes felületre - tehát a fémszerkezetet is takarva - faháncslemez (OSB lap) kerül, majd a külső szigetelés és a vakolás. A belső oldalra gipszkarton borítás kerül, erre jön a párazáró fólia, majd még egy réteg gipszkarton, amit festenek vagy tapétáznak. Közfalak esetében a fal két oldalára - fólia nélkül - egy-egy réteg gipszkarton kerül, ami megkapja a végleges kikészítést (festés, tapéta).

A fémszerkezetes családi ház előnyei

Ezzel az építési technológiával választott családi ház tervezés előnyei; A vékony falvastagság miatt jelentősen növekszik a hasznos alapterület,  a különbség a hagyományos épülethez képest a 10%-ot is elérheti, azaz 100 m2-en 10 m2 nagyobb területtel rendelkezünk. Mivel előregyártott elemből épül a családi ház, ezért az építés inkább csak szerelés: nem kell nagy felvonulási terület, kicsi a szerszámigény, nincs technológiai szünet. Az építés gyors és folyamatos, az időjárástól szinte alig függ. A szerkezet mobil: a belső falak szükség esetén könnyen átrendezhetők.

Gyorsházak

Könnyűszerkezetes családi ház esetén csak az alapozás időjárás függő, a későbbi száraz építési munkák többsége független az időjárástól. Minél jobban előkészítették az elemeket a gyárban annál inkább. Tehát a nagy elemes gyorsházak a legkevésbé időjárás függőek. Emellett a legfőbb erényük, hogy nincs száradási idő, tehát az ősszel vagy télen épült könnyűszerkezetes családi ház azonnal költözhető, gyorsan felfűthető.