LÁTVÁNYTERVEZÉS, TERV FELDOLGOZÁS, CAD RAJZOLÁS

Fotó-realisztikus külső-belső látványtervezés, épületek fotóba illesztése. Fotorealisztikus látvány-terv készítés munkáin keresztül, engedélyezési terv-től kiviteli terv-ig, minden fajta terv készítését, és a hozzá illő látvány terv készítését is vállaljuk. Igény szerinti léptékben, részletezettséggel készítjük el a kért felmérés, dokumentálás, makettezés, látványtervezés feladatait, legyen az új építésű ház, műemléki épület, vagy frissítendő terv. A tervezett vagy meglévő épületet monokróm vagy akár  teljesen élethű színekben modellezzük a látványtervezés során. 

Vannak akik felesleges hókuszpókusznak tartják a látványtervezés munkáit, pedig az építészeti, belsőépítészeti, lakberendezés tervezés során a tervező és a megrendelő közötti kommunikáció legbiztosabb formája a látványtervezés. A tervek látványtervekkel való bemutatása és a látványtervek elfogadása rengeteg félreértést megelőzhet! Látványtervezés segítségével könnyedén el tudjuk magyarázni a száraz műszaki dokumentációt és megértetni a tervezés során felmerült problémákat. Így a szükséges kompromisszumokat is könnyebb elfogadtatni megfelelő látványtervezés segítségével.

Tömegvázlat: A speciálisan építészek számára fejlesztett építészeti, látványterv készítő programoknak köszönhetően, már a tervezés elején 3D-ben készül virtuális modell az épületről. A kezdeti stádiumban ezek még csak sematikus modellek, ahhoz hogy igazán a valóságot ábrázoló képet kapjunk, nagyon sok effektet kell alkalmaznunk a látványtervezés során. A különböző szoftverek által készített képek minősége elsősorban azon múlik, hogy az egyes anyagok felületét (csillogás, tükröződések, átlátszóság) hogyan jelenítjük meg a látványtervezés során. Ha ez megvan, számtalan látvány "fényképet" csinálhatunk az elkészült makettről, vagy akár animációt, így megbízóként minden egyes részlett pontosan megismerhető, nem kell félni a megvalósítás során az olyan gondolatoktól hogy „én nem ilyet akartam”.

Az építész dokumentáció készítésre fejlesztett programok látványterveinek minősége természetesen elmarad a kifejezetten látványtervezés és animáció készítésre alkalmas programok minőségétől. De ami a fontos, hogy a megrendelő ne csak műszaki terveket és alaprajzokat lásson, hanem térbeli modellt is. Természetes hogy a legtöbb ember nem tudja pontosan megjeleníteni csak a két dimenziós alaprajzokra, homlokzati rajzokra és fantáziájára támaszkodva azt, hogyan képzelje el térben, mit is lát a terveken. A látványtervezés célja, hogy az épület és a terek arányait érzékelni lehessen.

Fotorealisztikus látványtervezés: A 3d-s modell készítésénél meg kell találni azt a részletgazdagsági szintet, amely elég részletes ahhoz, hogy látványterv valósághű legyen, de nem túl részletes, hogy a számítógép kezelni tudja. A látványtervezés a készítő szakértelmén múlik, hogy bizonyos részleteket 3d-s modellezéssel, vagy a felületre vetített képpel, esetleg más effektekkel old meg. Az adott épületet a valósághoz hasonló környezetbe kell illeszteni a látványtervezés során. Ha szükséges, meg kell modellezni a szomszéd épületeket, utakat, járdákat, vagy természeti elemeket, fákat. A modell részeit ezután anyagokkal kell ellátni, majd meg kell világítani, vagy modellezni kell a természetes megvilágítást. A látványtervezés akkor helyes, ha az ember szemmagasságából az emberi látószöghöz hasonló szögben készítünk képet. A jól végzett munka meghozza eredményét, olyan képek formájában, amelyekről átlagos szemlélő nem tudja megmondani, hogy nem a valóságról készült fotó, hanem látványterv.

Hogyan segíti az eladást: Ingatlant vásárlóknak jogos igénye, hogy a lehető legteljesebb képet kapják már vásárláskor. Erre a célra általában külső látványtervezést végzünk, illetve az alaprajzi kialakításról, a bútorok javasolt elrendezéséről axonometrikus felülnézeti képeket. A cél a helyiségek, közlekedők méretének és arányának érzékeltetése, hiszen ebben az esetben egy elképzelt optimális kialakításról van szó. Az egyéni igények figyelembevétele további látványtervezés kérdése. A fotórealisztikus látványtervezés munkáira általában akkor van szükség, ha befektetési céllal építünk. A látványképek bemutatása része lehet üzleti tervünk prezentálásának is.

            Összefoglalva: A látványtervezés, pontosabban a 3D-s modell készítése, gyakorlatilag része a tervezésnek a tervek prezentációjának és bemutatásának. A látványtervezés folyamán változik a látvány tervek kidolgozottsága. A megbízói igények figyelembe vételével dönt a szakember arról hogy menyire lesz részletgazdag az adott látványterv. Üzlet és iroda helyiségek vagy egyéb befektetési céllal készülő látvány terveknél, még fontosabb a megfelelő minőségű látványtervezés.

 

 GX Design Stúdió